Google+ Poznáte všetky typy Jojo efektu ?

piatok 25. októbra 2013

Poznáte všetky typy Jojo efektu ?

Čo je to JoJo efekt ? JoJo efekt je pojem, ktorý sa vyskytuje v dietologickej terminológii a znamená to opätovné nabratie váhy po diéte.

Vzniká vtedy, ak je diéta zle naplánovaná a po jej ukončení prejdeme opät na nezdravý jedálniček ,alebo omnoho väčšie množstvo jedla ako bolo pri diéte. Takéto kolísanie váhy je pre telo zaťažujúce a nezdravé.


JoJo efekt po diéte


Typický príklad jojo efektu sa môže prejaviť po krátko dobej diéte s nízkym príjmom potravín .V takejto diéte si poviem, že budem hladovať a zjem iba malé množstvo potravín. Ľudské telo je stavané na prežitie a organizmus sa podľa toho začne chovať. Spomalí sa metabolizmus a zvýši sa ukladanie zásob do tela. Takže aj to málo čo zjete, sa začne ukladať do telesného tuku.

Tento stav trvá aj po ukončení diéty ak prejdete na klasický jedálniček, ktorý je nezdravý. Telo vďaka spomalenému metabolizmu naberiete kilá späť a stáva sa že priberiete ešte viac ako pred diétou.


Vodný Jojo efekt


 Vodný jojo efekt vzniká, ak sa telo odvodní t.j. stratí vodu a znovu ju naberie. Strata vody v organizme znamená úbytok váhy. To samozrejme mnohé ženy poteší, no kilá sú rýchlo späť.Váha môže kolísať okolo 2 kg.Vodný jojo efekt je nezdravý a nežiadaný v diéte, zaťažuje obličky a zle vplýva na výkonnosť ľudského organizmu.

 Určité suplementy môžu byť na tomto efekte založené. Väčšinou obsahujú kofeín, ktorý odvodňuje a tak vaše telo miesto tuku stratí vodu a zázračný výsledok je na svete. No je to podfuk.

 Glykogénový JoJo efekt 


Sa vyskytuje na začiatku diéty, kedy telo skôr ako tuk začne páliť glykogén - svalovú energiu.Radosť zo straty váhy je klamlivá lebo glykogén sa doplní pomerne rýchlo.


 Tréningový JoJo efekt


 Nastáva, ak sme sa sa rozhlodli začať cvičiť, behať. Schudnúť sa nám podarilo, lebo tréningom sme vytvorili kalorický deficit a telo chýbajúce kalórie doplnilo z telesného tuku, no po skončení s tréningom na dlhšiu dobu sa tuk doplní, lebo nebude žiadna aktivita, ktorá by zvyšovala energetický výdaj.
Kilogramy krvopotne schudnuté sa vrátia.


Toto sú najčastejšie typy JoJo efektov u ľudí, ktorí sa snažia schudnúť z tuku.

Niektorí sa už možno dovtípili ako zamedziť JoJo efektu. Ďalší článok bude o metodách, ktoré eliminujú neželaný JoJo efekt.

1 komentár: